Piraten, Svensson och jag (del 2)

Gårdagens inlägg blev komplicerat, så för att reda ut lite tänkte jag publicera åtminstone mitt eget e-mail till ledarskribenten Marcus Svensson på Smålandsposten. Så vitt jag vet är det fortfarande OK att kritisera öppet publicerade texter, för ännu har vi inte infört allmän censur.

Hej Marcus.

Jag har lite frågor och funderingar angående din ledare i Smålandsposten den 11e Januari i år.

Hur anser du att det “ohederligt” att prioritera brott som mord och våldtäkt, framför upphovsrättsintrång? Ska jag tolka det du skrivit som att det är lika illa att bli av med en del av sina försäljningsintäkter som att bli våldtagen eller mördad? Skulle du själv tycka det var fullständigt rättvist om du delat med dig av lite musik, blev dömd för detta och får sitta i fängelse tillsammans med, och lika länge som, dömda mördare och våldtäktsmän? Du får ursäkta mig, men det låter som fullständigt skitsnack och jag tror inte en sekund på det. Uppenbarligen gör inte heller de som faktiskt jobbar med lagen det, och jag måste anta att de vet lite mer om saken än vad du gör.

Än mindre att aktivt försvara piratkopiering, som Karl Sigfrid med flera moderater gör. Han gör det med argumentet att brotten inte motiverar övervakningsinsatsen. Det är en baklängesretorik. Det är den som begår ett brott som sätter sin integritet på spel. Det finns i dag inget förslag som bortser från proportionalitet vid övervakning och ingripanden. Det är skrämselpropaganda från en liten men högljudd skara med tvivelaktig politisk grundhållning.
I Sverige är man inte dömd förrän man är dömd, dvs. polisen måste utreda brottet och komma med bevis för att någon ska kunna anses vara skyldig. Så långt är vi säkert överrens. Problemet uppstår när bevisen ska insamlas. Du tycker alltså det är helt ok att övervaka var och varenda människas digitala kommunikation över Internet för att hitta folk som skulle kunna dömas som illegala fildelare? För det är vad som föreslås just nu. En inte speciellt överdriven jämförelse med icke-digitala brott skulle vara att muddra och förhöra var och varenda människa på stan för att se om de inte har någon annans plånbok i fickan. I båda fallen antyds det att varenda människa har något att dölja, varenda människa är i grunden skyldig tills motsatsen bevisats. På vilket sätt strider detta INTE mot svensk grundlag?

Som pirat stjäl man inte bara musik – utan lägger ofta även beslag på annonsintäkter.
Jag har ingen som helst aning vad du menar med den här meningen. Förklara gärna – vilka “annonsintäkter” går förlorade för att jag rippar min kompis skiva istället för att köpa en egen kopia?

Ta läkemedelsindustrin som exempel. Utan de immateriella rättigheter som ett patent ger skulle vi stå utan, för många, livsnödvändiga mediciner. De datorer nätpiraterna använder sig av i hemmet hade troligen inte varit verkliga utan patenträtt till tekniska uppfinningar. Alltid något att kontemplera över.
Ja, låt oss ta läkemedelsindustrin som exempel. Vilken industri är det som patenterar AIDS/HIV-mediciner så att afrikanska länder inte har råd att tillverka dem? Vilken industri är det som driver upp priserna genom att förbjuda andra företag att tillverka precis de livsnödvändiga mediciner du nämner till lägre pris så att fler har råd med dem? Och trots att de gör detta får de fortfarande donationer och pengar från alla håll och kanter för att driva ännu mer forskning…
Likadant är det med tekniska uppfinningar. Företag patenterar helt vansinninga saker som dubbelklicket, att köpa varor över nätet och att använda hierarkiska menyer. Säg mig, vad för slags uppmuntring till innovation är det att bara de största miljard-företagen får möjlighet att patentera allt möjliga småsaker, så att ingen kan bygga större saker med hjälp av dessa, för oss, självklara innovationer. Se bara på Håkan Lans – hur mycket har patent hjälpt honom? Här har vi en genuint kreativ uppfinnare, en person som ensam drivit tekniken framåt med stora kliv, som blir fullständigt överkörd av megaföretagen. Jag kan kontemplera bra länge utan att förstå hur du kan försvara saker som dessa.

Att vara pirat (av den politiska varianten, till vilket jag själv räknar mig) innebär inte att jag vill ha saker gratis. Jag har inget som helst problem att betala för den musik och film jag njuter av, och donerar gladeligen en större summa pengar direkt till artisten/skaparen än de skulle fått om jag köpt verket genom underhållningsindustrins medier. Det jag inte vill är att göda en redan alltför välmående skivbolagsindustri där den största delen pengar går till folk som sitter i bekväma skinnfåtöljer och hittar på vad nästa, stora mode-grej ska vara. Framför allt vägrar jag ge upp min integritet och mitt privatliv för att skivbolagspamparna är livrädda för att tjäna mindre pengar än förut. Det är, helt ärligt, inte mitt problem. De försöker kränga en produkt jag inte är intresserad av, och att då försöka få mitt lands regering och riksdag att lagstifta en garanterad ersättning för en tjänst jag inte utnyttjar är fullständigt bisarrt.

Jag skulle mycket uppskatta om du kunde svara på dessa frågor.

Med vänliga hälsningar
Martin

Så. Vill ni veta vad Svensson svarade får ni fråga honom själva. Hans mail-adress finns på www.smp.se med just den anledningen att man ska kunna skicka åsikter och frågor angående texter i tidningen till artiklarnas författare. Huruvida det var fel att publicera mail-konversationen lämnar jag åt er att besluta, och jag har inget emot att ni berättar vad ni tycker i kommentarerna nedan.

2 thoughts on “Piraten, Svensson och jag (del 2)

  1. Nä, jag tror det får förbli som det är nu. Inte för att jag är rädd för herr Svensson (jag har hört värre hotelser än hans), utan för att jag tycker det blev bättre så här ändå. Om Svensson inte vill stå för sina åsikter, så slipper han. Jag tycker det talar mer än de svar jag fick (de få svar han gav alls), och återigen, det för fram min poäng att det inte handlar om vad Svensson tycker personligen. Jag såg, och ser fortfarande, honom som en del i den propagandamaskin som är antipirat-rörelsen, och det är hela den stora maskinen jag skulle vilja sätta käppar i hjulen på.

    Som jag skrev, om ni vill veta vad Svensson svarar på frågorna, maila honom själva och ställ dem igen. Vi skulle ju inte vilja råka inkräkta på hans integritet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.