The Fountain

Jag och Malin tittade på The Fountain igår (i alldeles fantastiskt vackra 720p HD), och maken till vackrare film får man verkligen leta efter.

The Tree of LifePrecis allting, varenda bild, varenda scen, genomsyrades av Darren Aronofskys makalösa detaljarbete och känsla. Färger och vyer som får en att tappa hakan. Dialog och manus som skriker ‘geni’. Det är poesi i bilder när det är som allra, allra bäst.

Aronofsky lyckas med att göra en djup och själfull film som ändå funkar att “bara titta på” om man nu känner för det, men som är smockfull med liknelser och metaforer för den som vill gräva ner sig lite djupare. Hugh Jackman levererar som jag aldrig sett honom leverera förut, och Rachel Weisz är strålande som hans cancersjuka fru, i en historia om att leva med och acceptera döden som en del av livet. Genom drömmar, återblickar och framtidsvisioner får vi följa Jackmans karaktär Tom Creo i tre olika tidsåldrar, medan han kämpar för att hålla sin älskade Izzi (Weisz) vid liv.

Allt jag kunde säga när filmen var slut var “wow…”, för den tog verkligen andan ur en helt och hållet. Om du inte redan sett den, se den genast. Det skadar inte heller att Aronofsky för tredje gången arbetat med Clint Mansell för att skapa musiken till filmen. Soundtracket (framfört av The Kronos Quartet och Mogwai) är så fantastiskt bra att det till och med håller att lyssna på som en alldeles egen kreation. Den som gillar Godspeed You! Black Emperor, Mogwai eller A Silver Mt Zion kommer älska musiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.