Nöff, nöff, sa grisen.

Musikindustrin är på väg att förändras, det tvivlar nog ingen på. Hur den kommer förändras tvistar dock de flesta fortfarande om. En hel del bra punkter tas upp i en, rätt lång, artikel på siten demonbaby.com: “When Pigs Fly: The Death of Oink, the Birth of Dissent, and a Brief History of Record Industry Suicide.

I texten tas saker som OiNK och dess död i händerna på den giriga musikindustrin upp, samt en del intressanta synpunkter från någon som faktiskt varit på insidan, någon som sett vart intäkterna från de dyra CD-skivorna faktiskt tar vägen. Det är väldigt bra läsning, och alla som är den minsta lilla bit intresserade av musik borde verkligen läsa den här artikeln.

Själv har jag redan börjat med de åtgärder som föreslås i slutet. Jag har börjat använda Riaa Radar för att kunna undvika skivor som släpps genom RIAA-anslutna skivbolag. Jag har börjat köpa mer tröjor och andra produkter som inte är musik. Jag har även börjat lyssna mer på självständiga band, till exempel Anneke van Giersbergens nya solo-projekt Agua de Annique, av vilken jag köpt både singeln som digital, DRM-fri nedladdning samt det fullständiga albumet som släpps på CD. Albumet betalade jag via PayPal, direkt till Annekes eget konto. Närmare artistens egen plånbok går det verkligen inte att komma. Jag har även beställt T-shirts och DVD-skivor från The Gathering, köpt via deras egna webshop. Även där betalade jag via PayPal till ett konto som hanteras direkt av medlemmarna i bandet.

Jag kommer naturligtvis fortsätta ladda ner musik så fort jag hittar en värdig ersättare till OiNK, men vill poängtera att jag fortfarande köper musik. Det handlar inte om att få musik gratis. Jag skulle gärna stoppa en slant i fickan på vilken artist som helst som visar att han, hon eller de är beredda att respektera sina fans. Det är helt enkelt de stora skivbolagen jag vill se lida en långsam och hemsk död.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.