I Ludvigs luddiga värld

Ludvig Werner, försäljningschef på Warner, tror att en nysläppt CD-skiva kostar 200kr i butik. Var han fått den siffran ifrån har jag ingen aning om, jag kan inte minnas att jag någonsin sett en enkel-CD kosta 200kr någonstans. Däremot är normalpris för en nysläppt skiva från en etablerad artist nånstans mellan 160 och 190kr i butik, vilket fortfarande är för mycket. Sitt eget fantasipris använder han för att rättfärdiga de “generösa” priserna skivor har i verkligheten, samt de “mycket billigare” digitala albumen.

Suck.

Vad ska det krävas för att folk ska öppna ögonen? Nära, men inte exakt, 200kr för en produkt färre och färre människor är intresserade av är för mycket! 100kr för en skiva i digitalt format som inte kostar hälften av en CD att tillverka, utan bara en bråkdel av priset, är också för mycket! Räknar man på priset på digital musik inser man ganska fort att man betalar långt mycket mer, för långt mycket mindre. När skivbolagen dessutom uppenbarligen kan ta så lite som ~80kr för en CD, trots tillverkningskostnader och distribution, och ändå gå med vinst finns det ingen som helst anledning att någonsin ta mer för en produkt som är sämre på alla sätt och vis, kostar bråkdelar av ören att tillverka och distribuera och som inte ens är din egen, oavsett vad du betalar för den.

Skivindustrin har insett att den årliga skivrean naturligtvis ska gälla digital försäljning också, men vägrar kategoriskt inse att digital musik kostar på tok för mycket resten av året också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.