Kalifornikation

Det finns många bra serie på TV, tyvärr är väldigt få av dem svenska. Därför blir det helt enkelt så att det är amerikanska serier man följer. Nu senast blev jag tipsad om Californication, en ny serie på amerikansk kabel-TV (den innehåller alltså mer sex och svordomar). Ett avsnitt räckte, efter det var jag fast.

Hank Moody (David Duchovny) är en författare från New York som, för några år sedan, flyttade till Kalifornien och Los Angeles. Förhållandet med modern till hans barn tog slut, han fick skrivkramp och började supa, dricka, knarka och ligga runt med alla vackra flickor han kunde hitta. Hanks ex har nu träffat en ny man, hans dotter är 13 år gammal och i puberteten och Hank är mer övertygad än någonsin tidigare att Karen (Natascha McElhone) är den enda kvinnan för honom.

Visst, det låter som vilket dussindrama som helst, men det är det sista den här serien är. Med en extremt vass och mörk humor, men samtidigt mycket allvar, porträtterar Duchovny sin karaktär fullkomligt perfekt. En till synes ganska platt personlighet visar sig innehålla ett oändligt djup, och det är nästan omöjligt att bli uttråkad. Ett fantastiskt soundtrack och en suverän regi/produktion gör att hela serien lyfter långt utöver alla sina oäkta syskon.

Jag tittade igenom alla tolv avsnitten i första säsongen (säsong 2 är på väg, Duchovny filmar just nu en ny Arkiv X-film) på bara ett par dagar, och lämnades efteråt med en märklig tomhet jag aldrig kännt av tidigare. Californication är helt enkelt bland det absolut bästa jag sett i TV-väg.

1 thought on “Kalifornikation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.