Uppdatering på Martin-fronten

Nu har jag faktiskt babblat på om fildelning, copyright och DRM ganska länge, så en liten paus vore nog inte helt fel.

För de som undrar vad som händer i mitt liv, så har jag och sambon idag skrivit kontrakt på en andrahands-lägenhet ett kvarter ifrån där vi bor nu. Tur det, för det började bli lite bråttom att hitta nånstans att bo alls. Uppbyte från en etta till en tvåa, där vi får bo till slutet på mars nästa år. Inte helt optimalt, men det ger oss åtminstone mer tid att fortsätta leta förstahandskontrakt eller spara ihop till en bostadsrätt.

Damian, vår lilla tiger, trivs bara bättre och bättre. Nu har han inga problem alls att bli klappad, och hoppar gärna upp och kelar i sängen på helgmorgonarna. Pigg och kry är han också, så allt som råkar hamna på golvet blir omedelbart till en leksak som ska jagas runt genom lägenheten. Hur han kommer reagera på flytten återstår att se, men jag misstänker att det kommer vara väldigt spännande med alla lådor!

Har nu äntligen sett igenom alla Bond-filmerna jag fick i födelsedagspresent, alla 21 stycken. Det är fruktansvärt intressant att se hur världen utvecklats genom tiden. Från rymd-racet till kalla kriget, från superskurkar till terrorister, från skottsäkra bilfönster till helt och hållet osynliga bilar. Det enda som aldrig förändrats är Bond själv, vars hjältedåd är precis lika aktuella när de än utspelar sig. På tal om hur skurkarna utvecklats genom filmserien skulle jag nog inte bli helt förvånad om nästa skurk försöker ruiniera världen genom att iscensätta en gigantisk fildelningskatastrof :)

På tal om Bond, och det faktum att jag trots min första paragraf inte kan hålla mig från att tala om DRM, så är det ju Sony som antingen äger rättigheterna eller ger ut filmerna – oavsett vilket står deras logo tydligt på fodralen – Sony som varit ett av de företag som grinat mest om fildelningen. Det får som följd att innan jag får börja titta på var och en av de 21 hittills utkomna Bond-filmerna tvingas jag utsättas för en kortfilm där jag utpekas som tjuv. “You wouldn’t steal a car…” lyder texten emellan klippen och nej, det skulle jag inte. Uppenbarligen har jag heller inte stulit filmen jag tittar på, då jag skulle sluppit kortfilmen om jag gjort det. Jag skulle ge mycket för en pratstund med den eller de personer som kom på idéen att lägga in denna filmen först på DVD-skivan. Det enda jag kan föreställa mig är hur de suttit kring ett bord och frågat sig “hur kan vi irritera de personer som betalar vår lön på ett sätt som de elaka piraterna enklast slipper?” Det finns verkligen ingen som helst logik i det. Istället för att skapa mervärde på de lagliga alternativen, manipulerar de sina produkter på ett sätt som gör att mervärdet uppstår i att illegalt anförskaffa kopior utan de störande klippen i början. Det handlar inte om att de grinar om att folk piratkopierar deras material, det handlar om att de driver folk till att hellre piratkopiera materialet än att spendera pengar på en produkt vars värde företaget aktivt förminskar.

Som så många andra bloggare redan har påpekat så är fildelningsdebatten ingen debatt. Det är ingen debatt om det bara är ena sidan som överhuvudtaget argumenterar för sin sak. Det är ingen debatt om det bara är ena sidan som faktiskt funderar på varför de tycker som de gör, och hur de bäst förmedlar sin åsikt så att andra sidan kan förstå. Att stå och envist skrika en och samma sak tills rösten spricker är inte att varken argumentera eller debattera.

Jag kan verkligen inte tycka synd om storföretagen som trots fildelningen drar in miljardbelopp i vinst varje år, men som ändå vill utpeka mig som tjuv och kriminell. Jag som har en ganska ansenlig samling lagligt inköpt film, som skänkt pengar till både filmskapare och musiker vars verk jag laddat ner över Internet, och som gärna går på både bio och konsert när jag får chansen. Ska man se till statistik så har mina inköp av film enbart ökat sen jag började ladda ner, och mina inköp av musik har varit relativt oförändrade trots att jag skaffar massor av ny musik genom bittorrent. Ingen har alltså faktiskt förlorat några pengar på mina aktiviteter, det enda de förlorat är en imaginär vinst de skulle kunnat haft om jag, mot all förmodan, skulle köpt all den kultur jag konsumerar. Och när de försöker stifta lagar och göra folk kriminella över något de skulle kunnat haft har jag svårt att se det som rätt.

Nej, nu är det dags att laga middag och avnjuta resten av kvällen med en god film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.