Så var det det där med communities

Vad är de bra för egentligen? Helt allvarligt?

Visst, jag har några konton lite här och var. Ett på helgon.net, blev nyligen inbjuden till Facebook, Last.fm och har, som alla andra, en gång i tiden varit medlem på lunarstorm. Men vad gör man på ett community? Man kan skicka mail, men vad har man då Gmail eller sin ISP-mail till? Man kan skicka IM eller skriva gästboksinlägg, men vad har man då MSN Messenger/GTalk/AIM eller motsvarande till? Man kan lämna ut tonvis med personlig information så att vem som helst med lite motivation kan ta över ens liv, men det kanske man inte ska räkna som något positivt… Eller?

Nej, även om man naturligtvis blir inlurad på diverse stängda sajter så är det ytterst sällan jag faktiskt använder dem för det de är till för, om jag använder dem alls. Ett undantag är Last.fm, som jag faktiskt gillar väldigt mycket. Man hittar väldigt mycket ny musik, och det är lätt att tipsa – och bli tipsad – om nya, okända band. Dessutom är det väldigt behändigt att varje gång någon frågar “vad lyssnar du på för musik” svara med en länk till ens profilsida. Där står det precis vad jag lyssnar på, rankat efter popularitet.

DN skriver att MSN – Microsofts nätverk – är det största i Sverige idag. Jag har aldrig sett deras MSN-satsning som ett community överhuvudtaget, men det kan tänkas att min definition är något förlegad. Dock håller jag med om att MSN som helhet är ett väldigt lyckat koncept, åtminstone i formen av MSN Messenger, då det nästan är de facto-standard som IM-protokoll idag.

Nå väl, communities i alla dess former och färger är något vi inte verkar bli av med någon gång den närmsta tiden. Kanske är det bra, kanske inte.

Time will tell…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.