Tri-X 400 i Caffenol-C-M+S

För den som undrar över den kryptiska titeln på detta inlägg så refererar det till Reinholds recept på Caffenol-C-M, dvs. caffenol med C-vitamin och dosering lagom för mellansnabb film, plus en skvätt jod-berikat salt vilket inte normalt ingår i receptet. Saltet är tillagt för att förhindra problem med just snabba filmer på ISO400 och uppåt.

Så, till resultatet. Hur gick nu min andra Caffenol-framkallning någonsin? Jo, det gick alldeles utmärkt faktiskt! Trots att jag började sent på kvällen och stressade mig igenom alla steg så blev resultatet bättre än jag vågat hoppas på. Inte bara blev det användbara bilder, de blev riktigt bra också, till och med jämfört med D76. Caffenol-C är definitivt inte bara en nödlösning när man fått slut på riktig framkallare, den kan gott och väl producera resultat som såväl matchar som överträffar de vanliga, kommersiella framkallarna!

Caffenol-C-M+S

 • Vatten: 600ml
 • Natriumkarbonat: 30g
 • Askorbinsyra: 9g
 • Kaffe: 24g
 • Jod-berikat salt: 5g
 • Tid: 15 minuter

För två rullar 35mm film blandar jag alltid 600ml, tillräckligt för att täcka filmen plus några extra milliliter för säkerhets skull. Jag börjar med att mäta upp ungefär 500ml vatten, vilket gärna får vara väldigt kallt. Börja på 15-16 grader, då det är lättare att värma upp den än att kyla ner den senare. Blanda först i natriumkarbonatet (“Nitor Målarsoda”, hittas på K-Rauta eller i målarbutiker) under omrörning, och se till att allt löser upp sig helt. Sodan klumpar gärna ihop sig i botten, så rör ordentligt! Fortsätt med askorbinsyran (köps enklast i matvaruaffärer där den står bland kryddorna), och notera temperaturökningen när den reagerar med natriumkarbonatet. Har du tur når blandningen nu cirka 20C direkt, och du slipper arbeta för att hitta rätt temperatur senare. När lösningen är helt klar, blanda i kaffet. Snabbkaffe tar väldigt lång tid på sig att lösas upp helt i relativt kallt vatten, så fortsätt röra, och röra och röra. När du rört klart, låt allting stå i 10-15 minuter, och rör sedan lite till. Du vill inte ha snabbkaffe-gryn på din film, hur artistiskt och konstfullt det än må låta. Sist men inte minst, rör i saltet (500g, gul förpackning som enbart säljs på Lidl. Ska ha 0,0025% jod).

Framkallaren är klar, så nu fortsätter vi som vanligt. Häll i vätskan i din tank, ställ klockan på 15 minuter och agitera de första 30 sekunderna. Fortsätt med 1 vändning eller 10 sekunders agitering varje hel minut. Stoppa, fixa och skölj precis som vanligt (skölj gärna ett par gånger innan stopp-vätskan och fixen, så att dessa inte blandas med caffenolen. De luktar redan illa, men kommer lukta 10ggr värre.

Hur blir det då? Jo, såhär:

IMG_0001

Ni hittar fler bilder här, och mitt recept finns även på filmdev.org.

8 thoughts on “Tri-X 400 i Caffenol-C-M+S

 1. Hejsan! Jag och min kompis tänkte använda detta receptet när vi framkallar våra bilder, undrar om man måste slänga framkallningsvätskan efter en användning eller om vi bara kan blanda upp det och förvara det en burk eller dylikt?

 2. Hej,

  det är möjligt att återanvända Caffenol-framkallare, men det är inte särskilt försvarbart ur lönsamhets- eller bekvämligshetsperspektiv. Mer besvär än det är värt, helt enkelt.

  Den rekommenderade metoden är att blanda precis så mycket som man behöver, och sen hälla ut det när man är klar.

 3. Hejsan! Tack för svaret, har en fråga till dock. Har det någon betydelse vilken slags kaffe man använder?

 4. Hej,

  Inte om du inte tänkte dricka det efteråt :)

  Det sägs lite att ju billigare, beskare och surare kaffe, desto bättre, men jag tror inte det spelar mycket roll annat än för priset. Köp gärna Euroshopper eller nåt annat budget-märke. Se bara till att det inte är “decaf”, för det kommer inte funka. Det ska också vara snabbkaffe i pulverform, inte bryggt kaffe.

 5. Hejsan! Kan man blanda till detta i förväg och bara låta det stå utan att det blir dåligt?

 6. Nej, det är typiskt ingen bra idé. Caffenol-framkallare har väldigt kort livslängd med förutsägbara resultat. Börja med att blanda framkallaren och använd den inom 15-20 minuter. När du börjat få en idé om hur den funkar och beter sig, då kan du experimentera med påfyllning och lagring. Det finns en del diskussioner och tips om detta på nätet ifall du söker lite.

 7. natriumkarbonatet kan man om man sitter riktigt i skiten tillverka själv av vanligt bikarbonat från butiken, detta breder man ut på en plåt och bakar 20 minuter på 200grader c…

 8. Vet att det är ett gammalt inlägg men jag provar ändå.

  I receptet skriver du 600ml vatten men i texten 500. Vilken av måtten är det som gäller?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.