Michael Jackson – TLR!

Jag fick min Yashica igår, efter en lång, förväntansfull dag. Som förberedelse hade jag tagit med mig lite film, eftersom vi skulle direkt från jobbet ut på middag på kvällen. Två rullar Fomapan 400 gick åt, varav en på EI1600 (den får nog bli i D76, vågar inte pusha så hårt med Caffenol). Det gick väldigt fort att lära sig kameran, kanske för att jag sugit i mig varenda video på Youtube som visar en likadan kamera, och hur den fungerar. Man måste ju vara förberedd!

Även om det inte är exakt mitt exemplar, så är här en bild på underbarnet:

YASHICA?????????

Den är lite knepig att fokusera med, särskilt när det är mörkt och man fotar med stor bländare. Den lilla luppen man kan fälla upp för att assistera stjälper nästan mer än hjälper, eftersom den inte sitter särskilt rakt och man måste hålla i den med ena handen för att få den i precis rätt vinkel. Trots det ger det en mysigt varm känsla i magen att se hela motivet stort och fint på den 6x6cm stora slipade glasytan.

I helgen var jag även ute och fotade ett par rullar för 620 Camera Day, en fotogrupp på Flickr som propagerar för kameror med film i 620-formatet, sedan länge nerlagt av Kodak. Brownien fick bli matad med Fomapan 400 (det var mulet och lite regnigt, så “sunny 16” sa cirka två stop lägre exponering, normalt ISO100), och tillsammans gick vi en runda omkring Edsberg. Några av bilderna ser ni här:

Edsberg_0008 Edsberg_0006

Edsberg_0004

Notera den extrema förvrängningen och oskärpan på sidorna, och hur oskärpan sprider sig radialt ut från mitten av bilden.

Jag ska nog ta ut min Yashica på en liknande runda, kanske fota några av samma motiv för att kunna jämföra. I teorin ska Yashican vara oerhört mycket skarpare och bättre, så det blir spännande att se hur den presterar.

Oavsett hur bilderna blir är den ett oerhört fint tillskott till min sakta växande samling gamla kameror. Jag vet inte riktigt vad som är mitt nästa mål, men en Hasselblad 500C skulle knappast sitta fel. Jag behöver bara ett sätt att skrapa ihop 20-30.000 kronor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.