A battle of twits

Debatten mellan “reformister” och “klassicister” (ja, jag kommer försöka utnyttja dessa beskrivningar från och med nu) bygger ofta på laddade och för individen viktiga argument. Även om båda sidorna ofta försöker dra till med häftiga siffror och liknelser för att få igenom sin mening så slutar det oftast med överdrifter eller, främst i ena sidans argument, rena påhitt och lögner.

Gissa om det då är skönt att läsa ett inlägg som Anders Mildners, där han sakligt och faktamässigt redogör för varför The Pirate Bay är en småfisk som fastnat i nätet, medan de större hajarna av någon anledning tillåts simma vidare. Hans liknelse och anekdot om enkelriktade gator och cyklister passar dessutom fullständigt perfekt in i helheten. Inte bara är den rolig, den väcker även viktiga tankar om vad som egentligen är rätt och fel, och mer viktigt, vart gränsen mellan dessa två faktiskt går.

Annars väntar jag, precis som alla andra, med spänning på resultatet av TPB-målet. Enligt min åsikt är alltihopa en fars, ett rent slöseri med resurser som hade kunnat läggas på mycket viktigare saker. Fildelningsdebatten handlar inte om pengar eller ersättning, den handlar om kontroll och människors inställning till att bli kontrollerade. Hade samma tid lagts på att verkligen fundera på varför kunderna avskyr DRM och hur enstaka människor på sin fritid kan sätta upp dynamiska bibliotek av musik och kultur helt gratis trots att industrin gnäller om hur dyrt det är, så hade vi kanske tagit några steg framåt nu. Kanske hade industrin insett att för att tävla med gratis så måste man erbjuda något som gratis inte kan ge, nämligen support och mervärde.

It’s a brave new world, det är bara synd att industrin blundar och snubblande springer baklänges…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.