Ära den som äras bör

Ganska nyligen tjatade en god vän till mig om att jag skulle se The Man From Earth. En science fiction indie-film om en man som påstår sig vara 14.000 år gammal och ha levt genom hela människans historia. Jag såg den, till slut, och undrade efteråt varför i hela helvete jag hade väntat så länge. En helt fantastisk film som verkligen bevisar att det inte krävs stora budgetar eller enorm marknadsföring för att slå igenom. Tack vare Bittorrent-trackers och word-of-mouth spred sig filmen som en löpeld. Filmens regissör, Richard Schenkman, gick så långt som att tacka (inloggning krävs) alla som ladda ner filmen och rekommenderat den till sina vänner, då han insåg att filmens publik säkerligen växte hundrafalt tack vare just piratkopieringen.

Visst, säger du, men det här är ju bara ett enda exempel. En enda film. Nej, säger jag, nu är de åtminstone två.

TorrentFreak har en intervju med John August, regissören till The Nines, en annan film som blivit väldigt stor på piratscenen. Även om August inte går så långt som att tacka piraterna, inser han åtminstone att det inte finns så mycket han kan göra åt saken.

He’s not exactly pleased that his movie is available for unauthorized download, but he’s remaining realistic. “I’m not bouncy with joy over my movie getting torrented,” he told us, “but I think it’s a stretch to equate unlawful downloading with traditional theft.”

Som de flesta andra diskussioner handlar även denna om att få betalt. Ingen seriös pirat vill att de som skapar film och musik ska vara helt utan ersättning, men tyvärr är det precis vad antipiratbyrån och deras kollegor vill att man ska tro. En av de första saker jag gjorde efter att jag såg The Man From Earth var att donera $10 direkt till kontot filmmakarna hade satt upp på PayPal. 10 dollar var vid överföringen värt ungefär 65kr, och är inte speciellt långt från vad man för några år sedan betalade för att se en film på bio. Notera då att när du betalar för att gå på bio betalar du först och främst biografen och dess ägare, sedan distributionsbolaget som skickat filmen till biografen, sedan PR-byrån som marknadsfört filmen, sedan till filmbolaget som lanserat filmen och sist, och även minst, till skaparna. Hur mycket av de 65 kronorna hade Schenkman fått, tror du, om jag sett filmen på bio istället? För de som undrar är svaret 0kr, då filmen inte har gått upp, och med största säkerhet aldrig kommer gå upp, på bio i Sverige.

Finally, John told us about an interesting idea he’s hoping budding film makers will pick up on: “One of the things I hope to do with The Nines – sometime after the writers’ strike, when I can call Sony again – is to release a low-res version of all the source material for The Nines, so budding filmmakers can try their hand at cutting (and re-cutting) a real feature.”

Det här är alltså en av artisterna som tydligen, enligt antipirat-lobbyn, vägrar arbeta om de inte får betalt flera ggr om. Det här är en av artisterna som, enligt antipirat-lobbyn, inte bryr sig om att folk ser det han skapat, utan enbart att han får betalt varje gång du tittar på det.

Visst, säger MPAA, men det här är ju bara en indie-film. Om du vägrar betala kommer du inte kunna se de stora, häftiga filmerna som Transformers och National Treasure 2. Nähä, säger jag då, men det gör inget, för jag är väldigt nöjd med resten av filmerna där ute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.