Musiken är död! Länge leve musiken!

Som Emma redan rapporterat har SvD en artikel om hur den legala musiknedladdningen verkar ha nått sin topp. Personligen är jag inte det minsta förvånad.

– Den digitala försäljningen har inte ökat lika mycket som vi hoppats på, säger Per Sundin, vd för skivbolaget Sony BMG.

Han menar att en del av förklaringen är redovisningsteknisk, eftersom ett par stora avtal med telekomföretag bokfördes 2006 men sträcker sig över flera år.

– Den andra anledningen är en enorm brist på respekt inför upphovsrätten från allmänhet, medier och beslutsfattare i det här landet. I alla andra länder fungerar det bättre, Danmark till exempel, men här struntar alla i att följa lagen.

Ja, verkligen. Här i Europas Mordor är vi alla laglösa orcher som plundrar och stjäl, våldtar och bränner. Bränner, ja… Är det verkligen någon som fortfarande, på fullt allvar, anser att hembrända CD-skivor hotar skivindustrin i det minsta? Nej, det trodde jag inte heller. Så varför envisas de med “kopieringsskydd” (läs “flerköpsgaranti”) som ska förhindra just bränning? Jag vågar nästan inte stoppa in en ny CD-skiva i datorn, rädd för att något program jag inte vet om kör igång, installerar sig själv och sen bestämmer åt mig vad jag får och inte får göra. Jag har köpt skivan, den är min… Eller är den?

– Huvudanledningen till konkursen var att det inte gick att konkurrera med den olagliga fildelningen. Samtidigt gjorde skivbolagen det väldigt svårt för oss genom att kräva in stora mängder resurskrävande redovisning, ge oss för små marginaler och dessutom ha de irriterande DRM-skydden.

Per Sundin på Sony BMG håller inte med:

– Idag finns det ingen som kan säga att det inte finns bra lagliga alternativ och under året kommer det att hända massor inom digital musik. Telia har en stor satsning på gång, och vi tror generellt att det är på mobilområdet som det kommer att hända mest.

Självklart håller inte Per Sundin på Sony BMG med. Per Sundin lever nämligen i den fantasivärld där jag vill lyssna på extrem-komprimerad WMA-musik genom headset:et på min 2 år gamla telefon. Musik som för övrigt inte skulle gå att lyssna på ändå, eftersom telefonen inte kan hantera DRM-skadade filer.

Hur svårt ska det vara att förstå? När jag har en iPod som kan spela okomprimerad musik, Sennheiser-lurar som låter alldeles fantastiska och ett brinnande intresse för musik så vill jag inte betala överpris för filer som låter skräp och som inte ens är möjliga att spela upp.

Per Sundin kan få sitta där med sitt medhållande, för några pengar får han inte av mig. De ger jag hellre till Saul Williams som erbjuder sina nya skiva okomprimerat, med all grafik och texter, för ~30kr. 30kr som dessutom går rakt ner i fickan på artisten, istället för skivbolagets direktörer.

3 thoughts on “Musiken är död! Länge leve musiken!

  1. Det känns skönt att det finns lite normala människor här i världen! Även om jag dock motsäger dig och tror att ungefär 60-70% av sveriges befolkning tror att hembrända cd skivor förstör för artisten. Men det innebär ju dock inte att dom har rätt, för det har dom ju självklart inte!

  2. Problemet uppstår inte när oupplysta privatpersoner tror det, utan när de som SKA vara upplysta ljuger så att de själva tror på det. Senast på CES-mässan hölls en konferens angående DRM, där företagen själva erkände att kopieringsskydden inte har något med piratkopiering att göra. Kopieringsskyddet är ju fullständigt irrelevant samma sekund som något lägger upp MP3an, men det fortsätter att fylla sin funktion att tvinga ärliga människor att betala mer för något de redan äger.

  3. Word!

    De enda som lider av DRM är självklart den betalande konsumenten. De andra som piratkopierar slipper rootkits, spyware och dålig ljud-/bildkvalitet.

    Framförallt i USA så har ju kopieringsskydd och DRM, som Nathaniel säger, framförallt en symbolisk existens eftersom den möjliggör lagföring genom DMCA.

    J’s last blog post..Sambassadeur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.