Säkra lösenord – Finns de?

Det här med lösenord är ett evigt problem, speciellt med tanke på det ökande antal communities, online-banker och e-handelssajter. Det är inte så jäkla konstigt att folk väljer lätta lösenord, när de måste komma ihåg inloggningsuppgifter för hundratals, ibland tusentals, olika sidor. Jag hade själv väldigt länge ett lätt lösenord, 5 små bokstäver som förvisso inte bildade ett vanligt ord, men ändå inte skulle ta mer än några minuter att knäcka med dagens metoder.

Det bästa knepet för ett mer svårknäckt lösenord är en kombination av längd och specialtecken. Välj gärna en fras istället för enbart ett ord, det kommer du lika lätt ihåg men lösenordet blir längre och mer komplext. Min favoritmetod för att generera lösenord som inte bara är ganska svåra att knäcka, utan även unika för varje sajt och konto jag använder, är denna:

  • Välj ett ganska långt, knepigt ord som inte har någon personlig anknytning till dig eller någon du känner. Bläddra igenom en ordbok och välj något du tycker låter roligt eller konstigt, det kommer du dessutom lätt ihåg.
  • Välj en serie siffror eller specialtecken som är minst 4 tecken lång. Kom ihåg att lösenordet ska vara svårt att knäcka, så gör inte crackern en tjänst genom att välja ditt personnummer eller gatuadress. Ta t.ex. antalet steg upp för trappan till jobbet samt ett $ och ett !, eller ett linjenummer för någon buss du aldrig åker samt antalet minuter det tar för dig att åka bussen du brukar åka. Var kreativ!
  • Sist tar du t.ex. domännamnet eller ditt användarnamn, gärna skrivet med både stora och små bokstäver.
  • Sätt ihop dessa till ett ord i valfri ordning, och vips har du ett komplext lösenord som ändå är lätt att komma ihåg och dessutom är unikt för varje separat inloggning.

Det absolut bästa är självklart fortfarande att ha helt slumpmässiga, unika lösenord för varje konto då de är extremt mycket svårare att knäcka. Enligt min åsikt är det heller inte fel att skriva upp sina lösenord, sålänge man sparar dem på ett säkert ställe. Visa lösenorden samma respekt du visar ditt kreditkort och din PIN-kod, för de är ofta minst lika värdefulla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.