Titta uppåt, Marklund

Liza Marklund känner nog de flesta till. Den 20e Januari skrev hon i Expressen om nätpiraternas hycklande och hur synd det är om henne som inte har några pengar kvar. Hon gör en djup analys av situationen och rapporterar det vi alla vetat sedan länge: att alla pirater är “ett gäng lata, snåla nättjuvar som snyltar på andras arbete“. Tack för din åsikt, Liza.

Liza Marklund har naturligtvis fel, vilket vem som helst med en gnutta vanligt vett kan förstå. Jag skulle kunna gå igenom nästan varje rad hon skrivit och peka på vad hon har missförstått, ignorerat eller helt enkelt bara ljugit rakt av om, men det är mer än jag orkar med just nu. Jag nöjer mig istället med att besvara de uppenbara förolämpningarna hon tycker sig ha rätt att häva ur sig.

Liza Marklund kallar t.ex. mig för “simpel tjuv”, snål och lat. Hur hon kan göra den bedömningen vet jag inte, men uppenbarligen anser sig Liza Marklund ha rätt att kalla folk vad som helst bara för att de inte håller med henne.

Nu är ”kreatörerna” ursinniga för att regeringens utredare Cecilia Renfors föreslår att kontrollen på internet ska öka – fast egentligen borde det vara jag som är arg.
Det är inte jag som stjäl, men jag kommer också att drabbas av kontrollen – trots att jag inte förtjänat den.

Jaha, jag förstår. Precis som det är de som laddar ner som blir utsatta för integritets-dödande DRM och kopieringsskydd, och de som betalar för sig som slipper allt strul och har tillgång till material skiv- och filmbolagen inte anser vara kommersiellt gångbara längre. Jag vet inte vart Liza Marklund bor, men det är uppenbarligen nånstans i baklängeslandet.

Jag har sagt det otaliga gånger förut, men jag måste uppenbarligen säga det igen. Jag har inga som helst problem att betala för mig, och jag tycker absolut att artister ska få betalt. Bara i Liza Marklunds uppochner-vända värld är jag ute efter att personligen ruinera varje musiker, filmmakare och författare. Kollisionskursen uppstår bara när “kreatörer” som Marklund tycker sig ha rätt att kalla mig fula saker, spionera på mig och tvinga mig att betala flera gånger för något jag redan köpt. Att hon dessutom har mage att spela offer och påstå att hon inte får betalt… Har Liza Marklund ingen som helst skam i kroppen?

Bara i Liza Marklunds märkliga värld är det helt ok att man blir kallad tjuv rakt upp i ansiktet varje gång man vill se ett avsnitt av Dead Like Me från sin lagligt inköpta, flerköps-garanterade DVD-box.

“Woosh!” säger det, när poängen flyger högt över Liza Marklunds huvud. Hade hon bara tittat uppåt hade hon sett den själv, och inte behövt skämma ut sig i kvällsblaskorna. Pinsamt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.