Debatten debatteras flitigt

Slösurfade på IDG.se och hittade lite intressanta artiklar. Bland annat skrev Oscar Swartz om TPB-grabbarna, och hur överdrivna alla påståenden om deras miljoner och deras barnporr faktiskt är. Jag trodde “oskyldig tills motsatsen är bevisad” gällde i Sverige också, men det håller uppenbarligen inte gammel-media med om.

Nästa artikel kommenterar Ifpis förslag om lösning på fildelnings-problemet. Den säger egentligen ingenting mer än Ifpis egna artikel, men visst, rapporteras ska det väl ändå.

Tredje artikeln handlar om film och TV-serier, något som inte får lika mycket plats som musiken i den stora debatten. Personligen tycker jag piratkopieringen av film och TV-serier är allvarligare, då de faktiskt kostar stora summor pengar att producera och involverar många fler personer än musikproduktion. Visst, flera av mina favoritfilmer är indie-rullar med budget på bara några tusen dollar styck, men det är lättare att inse att den ekonomiska mellanskillnaden blir en aning högre.

Tittare som laddar hem, pratar om och onlinediskuterar serier innan de har haft svensk premiär kan fungera som reklam, enligt Clara Scherman, inköpschef på TV 4-gruppen.

Ja, men är det inte vad väldigt många personer påpekat väldigt länge? Artikeln fortsätter med att nämna bl.a. Lost och Prison Break som populära serier på internet. Varför är de mer populära än andra? Kan det ha att göra med att t.ex. Lost baserat stora delar av sin marknadsföring just på Internet, med videor, hemsidor och ARG-spel (Alternate Reality Game), saker som innebär ett oerhört mervärde för de största fansen? Jag tror det. Om man, som jag, ser den stora majoriteten av sina favorit-serier på datorn är man inte intresserad av klassisk, gammaldags marknadsföring. En viral-video på youtube tilltalar mig mycket mer än en taskigt klippt trailer på TV4, som säkert avbryter ett annat program jag redan kollar på.

Den fjärde, och sista, artikeln säger egentligen allt. Världen har förändrats, vi människor har förändrats. Vi utnyttjar helt andra metoder för att komma åt kulturen, metoder som inte passar i industrins stela mönster. Vi ska tvingas titta på reklam på TVn trots att vi inte är intresserade av den, bara för att någon ska fortsätta tjäna pengar. Jag jobbar med IT-support, och jag skulle aldrig få betalt om jag fortsatte skruva och knappa på samma dator år ut och år in. Jag måste fixa datorn, lämna tillbaka den och börja jobba på nästa. Framsteg. Utveckling. Jag skulle aldrig få betalt om jag fortsatte mecka med något som aldrig någonsin kommer bli helt igen. Ändå är det precis vad många industriledare vill.

Även om intresseorganisationerna, massmedia och de sedvanliga idioterna vägrar tro på mig när jag säger det, så har jag faktiskt ingenting emot att betala för mig. Jag vill absolut att artister och konstnärer ska kunna livnära sig på sin konst. Om någon skapar något jag uppskattar, då vill jag betala för det. Tyvärr finns det bara två sätt att betala i dagsläget. Antingen är du en snäll konsument och betalar för vad som helst industrin tycker att du ska betala för, eller så är du en snuskig pirat vars pengar industrin in verkar vilja ha alls. Jag anser mig själv tillhöra ett tredje fack, nämligen den med pirater som gärna betalar, men bara för produkter som är värda priset. 100kr för en komprimerad, inlåst MP3-fil där bara marginalerna av vinsten går till artisten är inte en prisvärd produkt. Om jag ska ge bort pengarna jag själv tjänat ihop, då vill jag behålla rätten att ställa lite krav angående kvalitet och värde först.

Liza Marklund smutskastar miljontals svenskar på en gång, men svarar inte ens när man ber henne presentera bevisen. Ifpi påstår att ingen kommit med konkreta förslag på lösningar, trots att piratsidan inte gjort annat än knåpa ihop kreativa, ekonomiskt gångbara metoder i flera år nu. Gammalmedia skriver stora rubriker om barnporr, trots att det varken bygger på bevis eller ens har något alls med huvudfrågan att göra.

Är det bara jag som känner mig ignorerad? Är det bara jag som trodde att kunden alltid har rätt?

1 thought on “Debatten debatteras flitigt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.