Hur långt får det gå innan DU blir förbannad?

Jag är inte rädd för Ifpi, Pontén och resten av fjantarna. Jag är arg. Förbannad. Hur i helvete tänker de egentligen?!

RIAA och MPAA, tillsammans populärt kallade MAFIAA, har under flera år utvecklat sin affärsmetod i USA. Den som går ut på att utpressa människor att betala stora summor pengar, “annars stämmer vi dig”. Den som går ut på att samla ihop miljoner dollar varje år, som sedan försvinner ner i advokaters och juristfirmors fickor, istället för att gå till artisterna MAFIAA säger sig företräda. Den som går ut på att missbruka copyright och upphovsrätt för ekonomisk vinning, på bekostnad av all sorts kultur och människors fri- och rättigheter. Det är sjukt hur de får härja så fritt i USA, ännu sjukare hur ett land som Sverige välkomnar en sådan metod.

Det hävdas att det inte är rätt att upphovsrättsindustrin ska behöva lämna in polisanmälningar, istället ska de få gå direkt till en domstol och få ut personuppgifter. I klarspråk hävdas det alltså att en privatperson eller ett privat företag ska kunna få din adress för att sen ringa på med basebollträ i handen och en hotfull blick i ögonen. Är det rätt? Finns det ens något överhuvudtaget liknande någonstans i det Svenska rättsväsendet? Det här är inget annat än statligt sponsrad maffia-verksamhet.

En annan sak jag surnade till över på bussen hem från jobbet är SLs reklam om prishöjningarna på månadskort. Never mind att de höjer priset (igen) utan att erbjuda något mer än tidigare, never mind att de fortfarande inte kan få tåg och bussar att gå i tid, never mind att tiggarna och “spelmännen” fortfarande driver runt på pendeltågen… När de börjar kalla sina övervakningskameror i tunnelbanan och på bussarna för “trygghetskameror” börjar knogarna vitna en smula. En kamera som övervakar, oavsett syfte, är fortfarande en övervakningskamera. Att jag dessutom inte känner mig ett jävla dugg tryggare av att vara bevakad och spårad vart jag än går hjälper heller inte. Jag blir så förbannad på allt skitsnack och alla lögner, alla omskrivningar och allt bedrägeri. En övervakningskamera gör ingen tryggare, vad den än kallas, och dess syfte är alltid att just övervaka, oavsett vad det är den övervakar och varför.

Jag vet vad Maciej Zaremba tycker om ordet, och hur jag själv instämmer om dess missbruk, men nu jävlar känner jag ta mig fan kränkt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.