Vem är egentligen tjuv, och vem polis?

Upphovsrättsindustrin om piratkopiering:

Men, du har ju inte betalat för det!

En vanlig konsument om DRM:

Men, jag har ju betalat för det!

Ingen är oskyldig. Båda sidorna beter sig som svin ibland. Alla är vi sambos i samma glashus, och alla står vi och kastar sten på varandra.

Vad jag inte förstår är hur industrin kan komma undan med att kalla alla kunder för tjuvar, förbjuda sina kunder att göra det de har laglig rätt att göra, samt att stjäla tillbaka vad kunderna redan betalat för, och som det inte kostat industrin ett endaste öre att sälja till att börja med! Hur kan man behandla människor på det viset, och ändå vara helig nog att gråta tårar när människor slår tillbaka?

Nej, det är verkligen inte tydligt vilken sida som är den goda, och vilken som är den onda. Hur mycket politikerna och lobbyisterna än vill utmåla hela diskussionen som svartvit, så är den urvaskat grå som den någonsin kan bli.

Jag tänker inte uttala mig om vem som lider mest i den här situationen, men jag tror mig vara berättigad att uttala att det är artisterna och upphovsmännen som tjänar minst på att vi fortsätta harva i samma spår. Ingenting kommer någonsin bli bättre förrän vi inser vad det faktiska problemet är, och inriktar oss på att eliminera det till att börja med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.